Une Cité Industrielle, Lyon

De Franse architect Tony Garnier was één van de eersten die gewapend-betontechniek toepaste in gebouwen met een zakelijke stijl. Vanaf 1914 was hij leider van de ‘Société des Entreprises Limosin’. Naast architectuur hielt hij zich ook bezig met het stadsontwerp.

Zijn ‘Une Cité Industrielle’ is ontworpen als een utopische vorm van leven, voor 35.000 inwoners. De stadswijk was gelegen tussen een berg en een rivier om de toegang tot hydro-elektrische energie te vergemakkelijken. Dit plan was sterk beïnvloed door de geschriften van de (roman)schrijver Émile Zola , met name zijn socialistische utopische roman travail (1901). Het plan liet scholen en beroepsonderwijs-type scholen in de buurt van de industrie dat ze gerelateerd zijn aan, zodat mensen gemakkelijker opgeleid kunnen worden. Er waren geen kerken of wetshandhaving gebouwen, in de hoop dat de mens zichzelf kan regeren. Het idee van functionele scheiding werd later overgenomen door de leden van de CIAM , en zou uiteindelijk van invloed op de inrichting van steden zoals Brasilia. Une Cité Industrielle is echter niet gerealiseerd

In de Lyons stadswijk Villeurbane is het sociale woningbouwproject ‘Cite des États-Unis’ te aanschouwen. Op hoogwaardige manier is destijds (1920-1935) sociale woningbouw gerealiseerd vanuit een groots masterplan met voorzieningen voor ‘het volk’.