9e Jaargang, woensdag 16 januari 2019
bouwprojecten

Kinetische plastiek

Rotterdam, 17 mei 2012

Reeds een aantal jaren hebben adviseurs voor de bestedingen uit het fonds voor de stadsverfraaiing contact met de Amerikaanse beeldhouwer George Rickey. Aanvankelijk dacht men aan een gote sculptuur van ca. 25 meter hoog op het Hofplein, waarvan de onderbouw uit cascade elementen en de bovenbouw uit een aantal bewegende elementen, kenmerkend voor Rickey’s kinetische kunstwerken, zouden bestaan. Dit plan stuitte echter af op verkeerstechnische bezwaren; ook elders in de stad bleek het idee niet uitvoerbaar.

In de zomer van 1969 exposeerde Rickey in Museum Boymans-van Beuningen. Buiten aan de westzijde van het museum stond toen een reuzen sculptuur, bestaande uit twee vlakken van 8 meter lengte, 2 meter breedte en 25 cm dikte. Deze vlakken, die in een bepaalde balans hangen aan een staander van 7.50 meter hoogte, bewegen bij geringe wind op en neer en wentelen zowel om hun horizontale als verticale as.

Dit kunstwerk werd, met een bijdrage van de winkeliers verenigd in de Stichting ‘Binnenwegplein’, door de gemeente Rotterdam aangekocht en op 7 mei 1971 op het Binnenwegplein onthuld door de echtgenote van prof. George Rickey.

uit: Standbeelden, monumenten en sculpturen in Rotterdam
uitgave: Gemeentelijke Archiefdienst
jaar: 1972
auteur: L G.W.J. Nieuwenhuis – Verveen
foto: H. M. Vrijmoet