9e Jaargang, woensdag 16 januari 2019
bouwprojecten

Toegangshek oude diergaarde

Rotterdam, 21 december 2011


De monumentale hoofdingang van de in 1857 opgerichte ‘Rotterdamsche Diergaarde’ aan de Kruisstraat lag recht tegenover de Diergaardelaan met in het midden een prachtig smeedijzeren hek.

Op 13 juli 1940 werd de door de architect S. van Ravensteyn ontworpen Diergaarde Blijdorp in gebruik genomen, waarna de oude diergaarde (flink gehavend door het bombardement van 14 mei 1940) verder kon worden gesloopt. Het fraaie van 1893 daterende smeedijzeren toegangshek werd in 1944 aan de Dierentuin Wassenaar verkocht.

Het smeedijzeren hekwerk werd bij de toegang tot het park geplaatst maar een deel stond in de Paradijshal en vormde de afscheiding tussen de hal en een restaurant in Diergaarde Wassenaar.

De al jaren met sluiting bedreigde Dierentuin Wassenaar moest op 1 december 1985 haar poorten voor de laatste keer slui­ten. Het fraaie smeedijzeren hek kwam daarna terecht in het Nationaal Automobiel Museum in Raamsdonkveer (zowel de dierentuin alsmede het museum was eigendom van de familie Louwman). Tegenwoordig is het museum gevestigd in Den Haag onder de naam Louwman Museum. Het smeedijzeren hekwerk staat echter nog steeds in Raamsdonkveer.